Tria finestres més eficients amb aquests 5 consells

Quan parlem de finestres de PVC eficients no podem fer referència a unes característiques concretes, sinó que dependrà de les necessitats i prioritats a cobrir en cada cas.

A continuació presentem una sèrie de consells que et seran útils a l’hora de convertir les finestres en elements eficients de casa nostra.

Marcs d’alumini o PVC?

Si el que busques és una major eficiència energètica amb què reduir la factura de la llum la resposta és PVC. Aquest material derivat del petroli té una alta capacitat dʻaïllament tèrmic i acústic, afavorint lʻestalvi dʻenergia i creant un ambient molt més confortable, al marge dels sorolls externs. A més, és totalment reciclable.

L’alumini és més resistent i els marcs poden durar dècades. Tot i que s’estan estenent els marcs metàl·lics amb separadors de baixa conductivitat tèrmica entre la part exterior i interior, continuen molt lluny d’oferir l’aïllament dels de PVC. Per això, són ideals per a climes suaus i carrers secundaris que siguin poc sorollosos.

Tria un bon vidre

El vidre ocupa dos terços de la finestra de manera que una mala elecció del mateix pot tirar per terra l’esforç de ser eficients. Hi ha una gran varietat d’opcions a l’hora de triar els vidres per a les finestres de casa nostra.

  • Vidre de doble vidre, perfecte si has triat un marc de PVC per estalviar energia. En contenir una cambra d’aire deshidratat entre les plaques de vidre, afavoreix un aïllament més gran.
  • Els vidres de baixa emissivitat, tractats amb una capa metàl·lica neutra, reforcen l’aïllament de les finestres sense disminuir la quantitat de llum solar. Són perfectes per a zones fredes i poc lluminoses així com per a finestres orientades al nord.
  • Si la seguretat és el que és prioritari, el vidre laminat és una bona solució. Les planxes de vidre s’intercalen amb PVC augmentant-ne la resistència.

A més es poden trobar vidres amb moltes altres propietats com el reforç d’aïllament acústic o control solar.

Quan he de canviar les finestres de casa?

Segons dades de l’IDAE, un edifici pot estalviar un 30% d’energia en calefacció i aire condicionat si presenta un bon aïllament tèrmic. I pel que fa a l’eficiència energètica, les finestres constitueixen un dels punts febles de casa nostra.

És per això que no ho has de deixar només per quan es produeix un incident greu com el trencament d’un vidre. També és recomanable canviar-les si les finestres tenen una escassa capacitat d’aïllament tèrmic i acústic ja que l’estalvi serà significatiu. Això passa quan notes que les finestres estan molt fredes o hi ha corrents d’aire a prop seu.

Millorar l’eficiència de les finestres sense canviar-les

Tot i que és recomanable canviar-les si no són eficients, hi ha determinats aspectes que es poden millorar per aconseguir millorar la capacitat d’aïllament:

  • Instal·lació d’elements complementaris com ara persianes o tendals que impedeixin el pas tant d’aire fred com de calor.
  • Ús de làmines adhesives de protecció solar amb què es disminueix el pas de calor a l’habitatge.
  • Ús de làtex i silicona per tapar els buits en el marc de la finestra o la caixa de la persiana.
  • Per aïllar el marc de la finestra també es poden utilitzar rivets, normalment de goma, escuma o silicona.

Persianes, sí o no?

Les persianes es poden convertir en un aliat per impedir l’entrada de calor. No obstant això, la caixa pot facilitar l’entrada d’aire fred o acumular calor si no està perfectament hermetitzada. Per això és recomanable utilitzar-lo només quan es tracta d’una zona assolellada i mai en orientacions nord, massa ombrívoles. A l’hora d’escollir les persianes caldrà tenir molt present l’aïllament que ofereixen.

Compartir l'article:
Altres artícles