Triar les persianes adequades

La persiana és un factor imprescindible quan decidim canviar les finestres de PVC de casa. No és un element al qual se sol prestar molta atenció però una persiana de bona qualitat i ben instal·lada, ajudarà que obtinguem un millor aïllament a casa.

Al nostre post anterior sobre finestres segures, ja insistim que les persianes són molt més i, també, són un element de seguretat. A més, proporcionen altres avantatges com aïllament energètic i sonor.

Les lamel·les de la persiana

A l’hora d’escollir les noves persianes, és important decidir quin material volem per a les lames, que són cadascun dels llistons que conformen la persiana. Segons el material on estigui confeccionada i la posició del calaix, aquestes poden estar instal·lades a l’interior o exterior de la finestra.

Fa uns anys, igual que les finestres, les lamel·les eren de fusta, un material ja en desús, encara que solen ser robustes i pots adaptar-les fàcilment al color que necessitis. Amb tot, presenten una sèrie de desavantatges com el manteniment, cal envernissar-los un cop a l’any, i la presència de paràsits com el corc, han fet que no siguin ja una opció per a les noves instal·lacions.

En canvi, les lamel·les de PVC són les més populars avui dia, per la seva versatilitat i la relació qualitat-preu. Tot i així, encara que alguns colors es decoloren amb el sol, un dels seus principals avantatges és que són molt fàcils de netejar i les lamel·les es poden reemplaçar molt fàcilment.

També hi ha lamel·les d’alumini, principalment de 2 tipus:

persianas

Alumini extrusionat

Són les més resistents del mercat i són molt aconsellables per a cases o pisos baixos, ja que el sistema autoblocant impedeix que la persiana pugui ser forçada.

Alumini laminat

Són més resistents que les de PVC i no es decoloren amb el sol. A més, combinades amb el poliuretà expandit són molt aïllants a nivell tèrmic. Per altra banda, són més difícils de desmuntar.

El calaix

El calaix és l’espai on hi ha la persiana un cop enrotllada i recollida. Habitualment, està encastat a la paret, encara que no és l’opció més aïllant.

També hi ha els compactes que tenen un calaix incorporat tant a la persiana com a la finestra i són més estancs i aïllants.

Se solen fabricar en alumini, sobretot si el calaix se situa a l’exterior, ja que és més resistent a les adversitats climatològiques.

El calaix de PVC és cada cop més habitual. És molt resistent gràcies a la doble paret i permet un tancament més hermètic, per la qual cosa ofereix un millor aïllament acústic i tèrmic. Encara que, aquest tipus de calaix només es pot instal·lar a l’interior de la llar.
Els tipus mixt estan formats per un aliatge d’alumini extrusionat i PVC. A més a més d’oferir el millor de cada material, visualment ofereixen una gran uniformitat cromàtica.

Les guies

Les guies de les persianes és el canal per on llisca la persiana en pujar i baixar-la. Com que estan instal·lades a la paret reforcen l’aïllament acústic i tèrmic i s’adapten a qualsevol tipus de finestra.

Sistema de recollida

És un element molt important ja que hi ha el moll tensor que ajuda a pujar i recollir la persiana. Pot ser encastat a la paret o de sobreposar.

El guiacintes també és important, ja que connecta directament amb el sistema de recollida i dirigeix la cinta en el seu recorregut. Hi ha diferents models amb o sense embellidor i és possible escollir entre una àmplia varietat de colors.

Persianes motoritzades

Al mercat també trobem la variant de les persianes motoritzades. En aquest cas, tenen un mecanisme amb un motor que s’introdueix dins de l’eix i el fa girar automàticament per pujar o baixar la persiana en pressionar un botó.

En tenir el motor, aquest tipus de persiana no necessita ni cinta ni sistema de recollida.

Compartir l'article:
Altres artícles