Consejos para ventilar tu hogar correctamente - Tancaments.cat

Consells per ventilar la teva llar correctament

Ens hem de prendre la ventilació de la llar com un hàbit saludable. Obrir les nostres finestres PVC és una bona pràctica perquè ajuda a sanejar l’aire i elimina el cúmul de substàncies tòxiques que s’originen en el dia a dia. Si no portes a terme una rutina de ventilació, és probable que casa teva estigui contaminada i sigui perjudicial per a la teva salut.

Són molts els factors que intervenen a la contaminació de l’aire. El principal són les persones que habiten a la casa i la seva activitat diària. Els propis mobles de la casa o altres objectes tèxtils com catifes, cortines, roba o sabates acumulen pols. També els productes de neteja i els fums de la cuina, així com el mateix menjar. La combinació de tots aquests elements fa que l’aire es vagi carregant de diòxid de carboni (CO₂), cosa que té greus conseqüències per a la salut, com l’aparició d’al·lèrgies o infeccions.

Com fer una bona ventilació

Ventilar és una tasca senzilla, però cal fer-ho correctament, tenint en compte una sèrie d’indicacions.

El primer que s’ha de ventilar són els dormitoris, perquè hi passem llargues hores mentre dormim. Durant aquest temps s’ha generat molt de CO₂, que és nociu per al nostre organisme.

Depenent de l’època de l’any en què ens trobem, si és hivern o estiu, el moment més òptim per fer la ventilació canviarà. Si és hivern, el millor moment serà al migdia, quan el sol calenta més. Si, en canvi, és estiu, el millor moment serà a la nit, un cop acabades les hores de sol.

Per ventilar tota una casa n’hi ha prou amb deu minuts diaris. L’únic que cal fer és obrir totes les finestres i tancar les portes de les habitacions perquè cada estança es ventili correctament. Si el teu bany té finestres, també les has d’aprofitar per ventilar, ja que és una de les estances de la casa on es genera més humitat, pel vapor de l’aigua de la dutxa. Es recomana obrir les finestres durant 30 minuts.

 

Ventana empañada después del baño

 

Si teniu alguna habitació que no tingui sortida a exterior, també podeu obrir totes les finestres de la casa i deixar les portes obertes perquè es generi corrent. Aquest mètode és efectiu però refredarà més la casa, val més fer-ho només a l’estiu.

Bones pràctiques per millorar l’aire

Encara que la ventilació de la llar ja sigui rutinari per a tu, hi ha alguns canvis que pots implementar en el teu dia a dia per millorar encara més l’aire de casa teva:

  • Reduir l’ús d’aerosols. Els ambientadors, desodorants o laques en esprai són molt contaminants.
  • Encendre l’extractor de la cuina quan estiguis cuinant per evitar els fums i les males olors.
  • Instal·lar un deshumidificador. Especialment en casos en què la ventilació sigui difícil, per exemple, quan a la casa hi hagi una persona gran o malalta que no es pugui exposar als canvis de temperatura.
  • Intentar regular la humitat, perquè els extrems mai no són bons. Així com l’excés d’humitat pot generar condensació a l’aire, un ambient sec també pot ser perjudicial per a la nostra salut, ja que resseca les mucoses respiratòries.
  • Instal·lar les finestres adequades. Les finestres fetes amb materials aïllants, tant el marc com els vidres, ajuden a evitar la condensació i l’aparició d’humitats. També mantenen durant més temps la temperatura ideal de la llar.

Errors a l’hora de ventilar

Una pràctica que està molt estesa però que clarament és contraproduent és ventilar la casa durant tot el dia. Deixar les finestres obertes des que marxes al matí fins que tornes a la tarda no ajuda a la ventilació de la llar. L’únic que aconsegueixes és refredar més la casa, per tant gastaràs més en calefacció. A més, pot ocasionar l’aparició d’humitats al voltant de les finestres. L’excés d’humitat afavoreix l’aparició de la floridura, que és perjudicial per a la salut.

Aplica com més aviat millor aquests canvis i elimina els mals hàbits perquè l’aire que respires sigui molt més saludable i puguis gaudir més dels moments que passes a casa teva.

Compartir l'article:
Altres artícles