Consells per evitar la condensació a finestres - Tancaments.cat

Consells per evitar la condensació a finestres

Quan la temperatura de l’exterior és molt baixa ia l’interior la humitat és alta, es produeix la condensació molt visible en vidres i finestres de PVC. El problema pot venir quan aquesta aigua condensada es transforma en humitat i arriba a mullar terra i parets, provocant així l’aparició de microorganismes (com la floridura) perjudicials per a la salut.

Per què es produeix la condensació a finestres?

La condensació interior a les finestres es produeix perquè hi ha vapor a l’aire interior, que es genera per accions molt quotidianes com respirar, cuinar, planxar o dutxar-nos, per exemple.

El tipus d’aïllament de les finestres i les portes exteriors té relació amb l’aparició de condensació a la llar. Cal assenyalar que les finestres, ja siguin d’alumini o de PVC, no tenen components porosos i és per això que no poden eliminar l’aigua que es cregui per la condensació.

En el cas de la fusta, que sí que és porosa, pot absorbir aquesta humitat, però per contra s’inflarà o deformarà, de manera que s’acabarà fent malbé.

Si el problema de condensació és molt greu, pot arribar a afectar la pintura de les parets, la generació de taques i de floridura. La humitat que es produeix, també pot afectar paviments de fusta i fer que es facin malbé i hagin de ser substituïts.

Ventilar i deshumidificar

humedad en las ventanas

Encara que sembli una obvietat, una de les millors maneres per evitar terribles conseqüències de les humitats és ventilar amb regularitat. Ventilant, no només renovem l’aire de casa, sinó que les humitats s’igualen i s’eviten condensacions.

L’ideal és crear un corrent d’aire obrint les finestres dels extrems i així que es renovi tot l’aire de l’interior.

Col·locar un deshumidificador també pot ser útil per intentar absorbir el màxim d’humitat de l’interior i així minimitzar els efectes de la condensació.

Instal·lar les finestres adequades

Ja hem comentat que la condensació es produeix per un contrast de temperatura i humitat entre interior i exterior. Per això, és important que les finestres siguin les adequades per a aquest tipus d’ambients.

És clar, que si pensem a Espanya a nivell global, no hi ha la mateixa humitat a les províncies del nord que a les del sud. És més que probable que al Nord tinguin molts més problemes de condensació i, per tant, si vius a una zona amb alt contrast de fred i humitat hi ha certes mesures que has de prendre.

Una és col·locar finestres i portes exteriors amb trencament de pont tèrmic. Això ajudarà a minimitzar la condensació malgrat el contrast de temperatura i humitat.

Els vidres també aïllen

Els vidres també tenen un paper destacat per a la condensació. Entre les opcions que ajuden a evitar les humitats hi ha els de múltiple vidre, que redueixen sorolls, però també aïllen de les temperatures exterior.

Aquest tipus de vidres tenen un espai buit entre capa i capa que fa que se n’incrementi notablement l’eficiència tèrmica. Per incrementar-ne l’efecte aïllant, alguns fabricants afegeixen gasos entre vidre i vidre que poden retenir la calor en temporades de fred o reduir-la en temporades de calor.

També hi ha els vidres de baixa emissivitat, que com el seu nom indica, s’encarreguen de reduir considerablement la pèrdua de calor i milloren l’eficiència energètica de la llar. S’encarreguen de reflectir l’energia calorífica que es crea a l’interior amb els dispositius de calefacció i tornar-lo a l’interior abans que es perdi.

Compartir l'article:
Altres artícles